Dotąd na moim blogu nie było zbyt wielu przepisów, ale jakiś czas temu obiecałam sobie, że postaram się bardziej. A że od jakiegoś czasu jestem fanką zdrowego stylu życia i staram się czerpać garściami z tego co daje nam przyroda, dlatego postanowiłam połączyć przyjemne ze zdrowym i opowiedzieć Wam o nalewkach leczniczych, które przygotowuje się z najróżniejszych owoców oraz podzielić się przepisem na aroniówkę, czyli nalewkę z owoców aronii.

KRÓTKO O NALEWKACH LECZNICZYCH

 

Nalewka to domowej roboty napitek, który przygotowuje się, zalewając owoce albo inne produkty alkoholem. Alkohol wydobywa z nich składniki, które nie rozpuszczają się w wodzie. Do przygotowania nalewek można też wykorzystać inne surowce niż owoce, m.in. miody, rośliny korzenne czy zioła. Można mieszać surowce ze sobą.

Najpopularniejsze nalewki przygotowuje się z owoców roślin dziko rosnących, ponieważ są najzdrowsze, zawierają polifenole, czyli związki organiczne, które wspomagają wiele funkcji ludzkiego organizmu. Najwyższy poziom polifenoli mają owoce aronii, czarnego bzu, jeżyny, wiśnie oraz czarne porzeczki.

JAK PRZYGOTOWAĆ NALEWKĘ LECZNICZĄ

Ogólna zasada mówi, że należy wypełnić naczynie owocami do ¾ wysokości i wlać tyle alkoholu żeby dokładnie je przykryć. Po 2-6 tygodniach należy przefiltrować nalewkę, zlewając alkohol do szczelnego naczynia, a owoce zasypać cukrem i codzienne je mieszać. Po kolejnych paru  tygodniach zlać powstały syrop  i połączyć go z alkoholowym nalewem.

Przed przygotowaniem nalewki warto przemrozić owoce, ponieważ będą wtedy słodsze.

 

JAK PIĆ NALEWKĘ LECZNICZĄ

 

Kobiety bez obaw mogą wypić 50 gram w ciągu dnia, natomiast mężczyźni dwa kieliszki 50 gramowe. Nalewki pije się w temperaturze pokojowej, wyjątkiem jest krupnik, który powinien być podgrzany przed spożyciem.

Dobra, już wystarczy tych faktów na temat nalewek, nadszedł czas, żebym podała Ci przepis na nalewkę z aronii, która wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i obniża ciśnienie. Przepis dostałam od pewnej starszej pani 🙂

Składniki:

– 0,5 kg owoców aronii,

– 0,5l wódki

– 0,5l spirytusu

– 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

1.Zbierz owoce aronii po pierwszych przymrozkach. Umyj je i włóż do ciepłego piekarnika, tak złagodzisz ich cierpki smak. Następnie włóż owoce do słoika, zalej alkoholem i odstaw na miesiąc. Przefiltruj i rozlej do butelek.

  1. Możesz też wycisnąć sok z owoców i zalać alkoholem i dodać sok z cytryny.

 

Miłego dnia.