grzanka - Przepis na szybką grzankę szwedzką z pastą z  makreli
Blog,  Kuchnia

Przepis na szybką grzankę szwedzką z pastą z makreli

Nie ma lepszego sposobu na poradzenie sobie z ponurym dniem, niż smaki i zapachy z różnych stron świata. Dlatego dzisiaj polecam Ci przepis na szwedzką grzankę z makrelą.

Grzankę przygotowałam aż w dwóch wariantach: z jajkiem i serkiem wiejskim. Drugą wersję grzanki, polecam osobom, które mają alergię pokarmową na białko kurze.

Grzanka szwedzka z pastą z makreli jest bardzo smaczna i zdrowa. Dlatego, że makrela zawiera kwasy z grupy Omega-3 i Omega -6 oraz największą zawartość selenu. Dzięki makreli oraz pozostałym składnikom wpływa na poprawienie odporności organizmu oraz chroni przed działaniem wolnych rodników.

składniki1 300x195 - Przepis na szybką grzankę szwedzką z pastą z  makreli

Składniki:

  • 2 kromki chlebka graham
  • ½ fileta z małej, wędzonej makreli
  • jajko vs. Serek wiejski
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ½ małej, czerwonej cebuli
  • ¼ ogórka zielonego

 

Wykonanie:

Opiecz 2 kromki chleba w tosterze. Ugotuj jajko na półtwardo. Następnie pokrój je w kostkę, wymieszaj z kawałkami wędzonej makreli, czerwonej cebuli, ogórkiem oraz szczypiorkiem. Dodaj pieprz i nałóż na chleb. Albo zamiast jajka, dodaj trochę serka wiejskiego.