Sezon grillowy właśnie się rozpoczął. To mój ulubiony okres w ciągu całego roku, jest doskonałą okazją by odkrywać nowe smaki. Na blogach znajdziecie przepisy sałatek na grilla, ja postanowiłam pójść w trochę inną stronę. Zamiast przepisu na potrawę grillowaną, podzielę się z Wami moimi mistrzowskimi trikami. Dzięki nim za każdym razem przygotujecie idealną potrawę grillowaną.
NIE DUSZĘ, TYLKO GRILLUJĘ
Zawsze gdy układam mięso na grillu, nie układam kawałków mięsa zbyt blisko siebie. To sprawia, że mięso swobodnie opieka się z każdej strony w wysokiej temperaturze. Jeśli ułożyłabym je obok siebie, zamiast grillować, dusiłabym je.
NIE OBRACAM MIĘSA CO CHWILĘ
Za każdym razem, gdy grilluję, przekładam mięso na drugą stronę tylko raz. Dzięki temu nie wysycha aż tak szybko.
RYBY I MIĘSO PIĘKĘ W FOLII
Najpierw smaruję wewnętrzną stronę folii (matową) olejem, potem zawijam rybę. Tak przygotowane mięso i ryba są kruche i soczysta.
KIEDY MIĘSO SIĘ PALI
Kiedy mięso piekę na zwykłym grillu, spryskuję tylko płomień, jeśli grilluję na grillu z pokrywką, wtedy przykrywam grilla, pokrywką. Tak odcinam dostęp do tlenu, dusząc ogień. Dzięki temu trikowi mięso nie ma wypłukanego smaku.
PO UPIECZENIU
Po upieczeniu mięso musi odpocząć na skraju grilla. Mięso musi mieć chwilę, by na rozluźnienie się włókien i równomierne nasączenie się wewnętrznymi sokami.
MIĘSO MARYNUJĘ W PIEPRZU MŁOTKOWYM
Pieprz młotkowy nie przypala się tak samo jak pieprz drobno zmielony.
DODAJĘ MIÓD DO MIĘS I CUKIER
Dania z grilla, do których dodawany jest miód albo cukier są smaczniejsze. Jednak z ich dodawaniem trzeba uważać, ponieważ zbyt wcześnie dodane, skarmelizują się i przypalą. Dlatego dodaję je zawsze pod koniec grillowania.
PRZED PRZYGOTOWANIEM SZASZŁYKÓW
Zawsze moczę patyczki w wodzie, dzięki temu nie zwęglą się podczas dłuższego opiekania. Dopiero potem nabijam owoce na nie.
GRILLUJĘ OWOCE
Wybierając owoce na grilla, zawsze kieruję się zasadą, że wybieram te owoce, które można piec w piekarniku (gruszki, jabłka, banany, truskawki)
GRILLUJĘ POMIDORY Z NIESPODZIANKĘ
Uwielbiam pomidory w każdej postaci. Usuwam ogonki, lekko rozcinam po przeciwległej stronie do ogonka. W nacięte miejsce, wsuwam kawałek sera feta albo koziego lub owczego. Oprószam pieprzem, dekoruję bazylią, układam na aluminiowej tacce i grilluję.
Smacznego!
It’s going to be finish of mine day, however before finish
I am reading this great paragraph to increase my experience.